Stránky

sobota 28. prosince 2013

Dan Brown - Inferno

V nové knize Dana Browna Inferno (Peklo) se vrací na scénu proslulý harvardský symbologista Robert Langdon. Děj se odehrává v Itálii a v centru dění se ocitá jedno z nejtajemnějších děl světové literatury, Dantovo Peklo. 

Recenze této knihy zde

Je to sice recenze se kterou nesouhlasím, ale každý názor je přínosný.




Oblíbený americký spisovatel Dan Brown (*22. června 1964, Exeter, New Hampshire) patří mezi nejvýznamnější představitele současné populární literatury. Po ne příliš úspěšných pokusech stát se zpěvákem nebo skladatelem se krátce živil také jako učitel. Psaní se začal naplno věnovat až v roce 1996. 
Vydání kontroverzní knihy Šifra mistra Leonarda se stalo mediální i literární senzací. Katolické kruhy proti němu ostře vystoupily a Brown byl dokonce obviňován ze sklonů ke svatokrádeži.
Zakázané ovoce však chutná nejlépe. Román, od něhož byli věřící doslova odrazováni, si tak paradoxně našel svoje čtenáře i mezi samotnými katolíky, kteří po něm sáhli částečně také ze zvědavosti.  

Po vydání Da Vinciho kódu tedy propukla doslova mánie. Lidé začali kupovat i jeho předchozí díla. A tehdy se zrodil celosvětový fenomém Brown.
Dan Brown
Jeho knihy se prodávají v rekordních nákladech. Číslo se blíží neuvěřitelné čtvrt miliardě výtisků. Jeho nejúspěšnější román, Da Vinciho kód (Šifra mistra Leonarda), je považován za jeden z největších bestsellerů 21. století. Spolu s Biblí či Harrym Potterem se řadí mezi nejčtenější knihy světa. Byl přeložen do více než 51 jazyků a koupilo si ho přes 80 milionů čtenářů.
Populární jsou však i jeho další tituly, a to zejména díky jejich vynikajícímu filmovému zpracování s Tomem Hanksem v hlavní roli.

"Víra je přijetí toho, co by podle našich představ mohla být pravda, ale co nemůžeme dokázat".
(Dan Brown) 
Charakteristika tvorby
O Danu Brownovi se hovoří jako o nejinteligentnějším soudobém tvůrci thrillerů. Umí bravurně propojit konspirační teorie a vytvářet komplikované intriky postavené na složitých hádankách.
Jeho tvorba je plná napětí, senzačních odhalení či střídání více rovin vyprávění. Brown si libuje v přitažlivých tématech tajných organizací, náboženských spekulací a konspiračních teorií dějin. Čtivé romány Browna jsou zvláštní směsicí fikce a skutečnosti, pravd, polopravd, dohadů a teorií.
Výbor z díla
Dan Brown Inferno
Peklo (2013) - román byl inspirován první částí Dantovy Božské komedie. V díle se opět objevuje postava profesora Robert Langdon, odborníka na náboženskou ikonologii a symbolologii. 

Ztracený symbol (2010) - přímé pokračování osudů Roberta Langdona, ve kterém se děj přenáší z Evropy do Spojených států amerických. Autor popisuje honbu za legendárním zednářským pokladem.

Andělé a démoni (2006) - první román s literárním hrdinou Robertem Langdonem. Příběh je postaven na konfliktu mezi Římskokatolickou církví a sektou Iluminátů. V roce 2009 byl natočen stejnojmenný film s Tomem Hanksem v hlavní roli.

Šifra mistra Leonarda (v novějším překladu pod názvem Da Vinciho kód) (2003) - konspirační thriller o tajemství Ježíšova života. Robert Langdon, uznávaný harvardský profesor náboženské symbolologie se této záhadě snaží přijít na kloub. Úspěšná filmová adaptace s Tomem Hanksem vznikla v roce 2006.


Můj názor:
Zatím jsem v polovině knihy, ale první dojem je poutavý, vtahující do děje. Hlavní hrdina na začátku je postřelen a utíká, jak je u Browna zvykem, s krásnou ženou.

Vaše Lenea












Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za komentář.

Translate